Wednesday, June 10, 2009

BAD or GOOD?

People tend to remember BAD things rather the good one
hoho....betul ke?? sape sokong sila angkat keyboard ye!!!!
Actually ni adalah topic yg dibincangkan pada semalam..semalam...dan semalam lepas di radio flyfm. Tetiba la plak i dgr radio di pagi hari kan...x pe..layan je....

Mostly yg call pg tu mmg agree yg manusia sejagat ni lebih cenderung utk ingt benda2 yg x bagus ni..daripada diorg ingt benda yg baik.

TAPI, menurut research yg dibuat oleh sape tah...hasil kajian nya menunjukkan manusia lebih cenderung ingt good things. errr...maybe betul la kot.

For my personal view,
dari pengalaman sendiri dan pemerhatian di sekeliling manusia lain, YES, manusia mmg lebih ingt benda yg buruk terjadi dlm hidup mereka...sbg contoh, putus cinta. *ngeh3*. well, sape yg x penah rasa *putus cinta* kt sini?? sila angkat kaki. hoho...pelik ah...cinta tu adalah sebentuk tali ke, leh putus2 plak??.. abaikan. bila da terputusnya cinta, mula la makan tak lena, tido tak kenyang, mandi tak kering.. ish2.. dasat tul penyakit ni. situasi ni hanya dialami oleh manusia2 yg bercinta ngan tali je...sbb leh putus. lain kali bercinta la ngan Yg Maha Esa.. confirm x putus2. :)

well, mmg susah nk lupakan atau mengubati hati yg hancur remuk dek akibat penangan *putus cinta* ni. nak2, kalo da bercinta ngan bergulung-gulung tali ni...tulaa...pjg sgt tali tu. Hanya MASA pengubat terbaik utk penyakit2 seperti ini. Oleh itu, setelah makan masa byk2, baru la manusia leh lupakan perkara yg buruk2 tuh....dan hanya tinggal kenangan manis saje. (bersama tali baru)

Sebenarnya, manusia ni x la sokmo je ingt benda yg buruk, tp hakikatnya, benda yg buruk ni memerlukan masa yang lama utk diubati dan berjaya menempat kan diri dalam hati manusia walaupon ader perkara yg baik terjadi. Mcm best man win la.. apekah?? Once da sihat, say BYE-BYE to kenangan buruk/pahit/kelam dan sewaktu dengannya. Oleh itu, berusaha la dengan bersungguh2 utk memulihkan hati yg duka...jgn sakit sokmo, x bagus utk kesihatan.


Biarlah benda yg sudah berlalu pergi bersama2 tali2 buruk dan reput yg lain. Mulakan hidup baru dan hargai setiap masa yg mendatang tanpa perlu mengulangi kesalahan yg sama. Bagi la peluang utk benda2 yg baik itu bertandang dihati kamu, supaya kamu sume x rasa sakit. hoho



Sekian, pesanan ikhlas dari nOllY dOllY.

3 comments:

anuarsalleh said...

Ada juga tali yang tidak pernah putus dan ada kalanya ia amat menyakitkan sehingga ke akhir hayat...
LOVE ur parents while they here. U'll miss them when they gone.

Its still freaking hurt after 10years

MimY HaMiD said...

kita dh campak benda buruk ke laut hitam.......opss ada ke??hihihi

Igniz said...

sepuluh kebaikan, satu keburukan..org selalunye akan ingat satu keburukan tu..huhuhu..