Monday, March 28, 2011

Macam mana nak buat cupcake??

Selalu juga dapat pertanyaan mcm ni. Dan jawapan typical yg i bg adalah
~alah...senang je. ko amik je mana2 resepi cake...pastu ko bakar je dalam cup. jadi la cupcake!

haa...betapa bengapnye i kan. hihi...da tentunya sume org pon tau kalo mcm tu.

Yang sebenarnye...diorg nk tanya mcm mana nak buat frosting atau hiasan atas cupcake tu..atau ader gak org panggil icing, coating. cuba la kalo diorg tanya kat i mcm mana nk buat frosting cupcake tu, confirm i tak akan bg jawapan noob seperti diatas. ye la...bukannye sume org tau...yg hiasan cupcake tu di panggil FROSTING. dulu masa i mula2 pon noob gak. hihihi

so, mari kita belajar cara2 nak buat frosting ye. *peringatan, mungkin entry ni boleh buatkn anda bosan...sbb pjg kot.*

Frosting ni...ada mcm2 jenis. tapi kalo kat kedai
kek dulu2...depa just guna butter dan icing sugar sahaja. pukul gula dan butter lama2....sampai kembang. lepas tu, buh la pewarna kegemaran..then depa pon sapu kat atas kek! then...lepas 2-3 hari makan, mula la sakit perut, muntah2..cirit birit.. kihkih.

Skang ni da maju....ada berjenis2 la gak. nk yg keras, yg lembut, cair sume ade. hikhik. I akan senaraikn beberapa jenis frosting yg i gemari.



'Perfectly Chocolate' Chocolate Frosting.
dicedok dari sumber disini

bahan2:
1/2 cup butter
2/3 cup serbuk koko
3 cup gula icing
1/3 cup susu segar
1 tsp vanilla extract

Cairkan butter atas api kecil, masukkan serbuk koko. kaco sehingga larut. alihkan dari api...masukkan dalam bekas besar skit. sediakan mixer. masukkan gula icing skit2...sambil pukul dengan mixer. selang selikan ngan susu. pukul sampai sebati.

*frosting jenis ni x berapa nk kembang. just cukup2 bley sapu atas cupcake. kalo nak piping,tak digalakkan sgt. tp mmg super duper sedap. penah buat sekali je frosting ni seumur hidup i. mmg suke sgt la. rasa dia lain dr yg lain.



Swiss Meringue Buttercream (SMBC)
diadaptasi dari sini. siap ader tutorial lg!

Bahan2:
4 biji telur putih
1 1/4 cup sugar
1 cup butter
2 tsp vanilla ekstrak


campurkan putih telur dan gula dalam bekas tahan panas. panas kan dengan kaedah double boiler. kaco telur putih tu smpai gula sume larut dlm putih telur. alih kan kedalam bekas mixer. pukul dgn mixer smpai berbuih dan gebu. lebih kurang 7 min. Then, masukkan butter sedikit demi sedikit. pukul laju2...smpai frosting jadi thick. then..bley la letak ape2 perisa...ataupon pewarna.

*frosting jenis ni..bley piping dan tahan lama. lebih sedap drpd buttercream biasa. recipe diatas ni adalah basic. untuk variety..bley search kat link yg i bagi tu.


picture credit to here.


Chocolate glaze / Chocolate Ganache
ader macam2 variasi.
1st dari sini
2nd dari sini
3rd, resepi sendiri

bahan2:
mengikut resepi pertama
1 cup coklat masakan (cincang kecik2)
1/4 cup butter
1 1/2 tbs corn syrup/golden syrup
1/4 tsp vanilla extract


campurkan kesemua bahan, dan cairkan dgn teknik double boiler.


picture dari blog howtoeatacupcake



bahan2:
mengikut resepi kedua
35gm serbuk koko
50gm gula icing
150gm whipping cream
80gm coklat masakan
30gm butter


campurkan kesemua bahan, dan cairkan dgn teknik double boiler.


*resepi ni mmg da bnyk kali buat...sbb mmg slalu sgt buat choc cheese cake ni.




Bahan2:
resepi sendiri.
1 cwn coklat masakan yg dicincang halus.
50gm non diary whipping cream.


panaskan whipping cream di atas api sehingga mendidih. kemudian....tuang sedikit demi sedikit kedalam coklat masakan. kacau hingga sebati. ikut tahap kepekatan yg diingini.

*i lagi suka guna resepi sendiri...sbb sng i nak kawal tahap kecairan coklat ni. kalo nak coklat lebih bersinar, bley tambah butter skit, atau pengilat coklat (lebih kurang butter gak, bley beli kat bakery supplier.)
*guna non diary whipping cream lebih menjimatkan. sbb murah, dan bley disimpan dlm tempat beku.


coklat glaze resepi sendiri.
ni yg i slalu beli kat kajang. 1liter baru rm8.70
kalo diary whip cream mau rm15 kalo kat kedai bakeri. supermarket biasa dlm rm18 kot


Fondant
(selalu utk wedding cake yg keras2 tu. bley beli readymade kt kedai...confirm mahal giler..atau bley je ikut resepi ni. di cedok dari sini)

bahan2:
1 tbs + 2tsp gelatin
1/4 cup air
1/2 cup glucose
2 tbs shortening (lebih kurang mcm marjerin, tp warna putih. cari kat bhgn buat kek, mesti jumpa!)
1 tbs glycerin
8 cup icing sugar
pewarna dan perisa yg di ingini.

campurkan air dan gelatin, kemudian..panaskn secara double boiler. smpai sume gelatin larut.
masukkan glucose. kemuan shortening..kemudian alih dari api.
masukkan glycerin, perisa dan pewarna.
biarkan sehingga suam2. kemudian..Tuangkan larutan gelatin di dalam 4 cwn gula.kacau hingga sebati. kemuadian bley uli....tambah baki gula...uli sehingga fondant tak melekat di tangan.

*fyi, i blom pernah cuba lg. hihi...sbb blom ader keinginan lg nk buat big eksperimen mcm ni. kalo nk lebih faham...bley rujuk kat link yg i bg tu.

ni la dia yg di panggil fondant. cantik kan??
picture credit to google

bahan2 utk buat fondant. pegi dekat mana2 kedai bakeri..mesti jumpa.
gambar diambil dr link yg i bg.


Blueberry glaze
resepi sendiri jer ni..

1 tin blueberry in syrup
air perahan lemon
gula
tepung jagung

panaskan blueberry didalam pan. masukkn sedikit air perahan lemon. gula mengikut tahap kemanisan yg di ingini. utk memekatkn glaze, bley masukkan tepung jagung skit. atau utk lebih pejal, cumpurkan dgn skit gelatin.

*kalo nak guna buah blueberry fresh pon bley. just panaskan buah blueberry dengan gula. tambah skit je air...bley juga kalo nk ganti ngan buah lain, mcm strawberry.


koleksi peribadi. dulu selalu sgt buat cotton cheese cake.
pastu letak blueberry glaze ni. mmg marvelous la.


ni rupa blueberry dlm tin.
1 tin berharga bawah rm10 kot.

Ok, sekian saja kelas masak2 hari ni.
sebenarnya ada bnyk lg frosting atau topping utk cupcake ni.
ader resepi caramel, cream cheese frosting. mcm2 lg la...tp penat da nk menaip.
kalo nak gak...nnt i buat entry baru.

Glossary.
~eceh...siap ader glossary bagai.

tbs - table spoon / sudu besar
tsp - teaspoon / sudu kecil
*jgn guna sudu besar yg korg dok suap nasi tu sume. ni kena guna standard measuring cup and spoon..bley rujuk sini. kat supermarket ader jual..murah je...x smpai rm5 pon

Piping....err..x reti nk terjemahkan. kan slalu g beli kek kat kedai kek, diorg akan tulis nama kita atas kek tu, tu la di pggil piping. refer je la kat sini.
Kaedah double boiler bley refer kat sini
Kebaikan non dairy whip bley refer kat sini
Tips berkaitan non dairy whip cream klik sini

Kalo korang perasan, i bnyk refer kt blog howtoeatacupcake tu. tuan blog tu nama Cassey...dok kt US. now ni dia da ader bakery sendiri ok! sgt jeles. rasanya dia muda setahun dari i. mmg dari dulu lg i follow blog dia...sbb blog dia bnyk sgt gambar dan dia mmg pengkritik yg sgt ikhlas. mmg syok la baca blog dia. bnyk sgt info. dan i pon da try bnyk resepi dr blog dia.





Sunday, March 27, 2011

Tips menjimatkan ruang


السلام عليكم

Hari ni terasa nak berkongsi tips plak kan...muehehe..
Sebenarnya..i da rimas dengan keadaan baju2 didalam bakul baju.
Skang ni selalu sangat dok shopping baju baru kan...sampai bakul simpanan baju i pon melimpah ruah. Jenuh gak la i memikirkn mana nk letak baju2 i ni.
Teringin nak beli almari baju, tp disebabkn i dok menumpang kat rumah abg i, so...terasa segan plak nk beli almari baju..pastu letak dlm bilik i yg dikongsi dengan anak buah i ni.

Final decision, i beli rak buku! haaa...sgt best. so, i bley lipat sume baju i...dan susun elok2 dalam rak buku ni. Tersangat menjimatkn ruang. ye la kan...rak buku kan tak selebar almari baju. i mmg tak suka jenis almari baju canvas tu. sbb i tau...tak berapa nk tahan sgt. lagi pon...mmg memudahkan la bila guna rak buku mcm ni. i bley nmpk sume baju2 i. so, tak de la i asyik ulang pakai baju yg sama kan? nak amik baju pon lebih mudah, sbb i da susun ikut jenis baju. Bertambah happy, bila kak ipar i pon suke dgn keadaan bilik i skang ni. dia ckp, nampak lebih luas.

Sejuk je mata memandang rak buku yg telah di transform jadi almari baju ni. keh2. Ape la i ni, masuk bakul angkat sendiri plak.


Saturday, March 26, 2011

Bergosip



السلام عليكم


Beberapa hari lepas, i pegi lepak kat UKM, jumpa my bestie.
Al maklum la...kalo da cuti sampai 4 hari kan....mana tak panas bontot dok kt umah. bosan kot lama sgt cuti!Kebetulan, i buat chocolate banana cake yg super duper moist lemak berkrim kan.
Pastu i pegi baik hati post gambar kt fb plak. berduyun2 la my frens drooling kan.


So, da tgh mlm baru i gerak g bangi...lepak kt mamak je...sambil beronline.
Lepas tu, my bff ni perasan yg i baca blog. here goes the conversation.


lin : eh..ko pon rajin baca blog eh?
me : yup. aku keje 12 jam dok ngadap pc kot. harus la baca blog kan!
lin : eh...ko ader baca tak blog si ****N *****A??
me : oh..budak tu... aah. aku ader baca. nape?
lin : ko rasa dia mcm mana?
me and lin : dia sgt humble! hahahaa *2 2 org jawab benda yg sama ok. *
me : minah tu..kaya gile kot. da la pandai..cun...pastu humble. mmg best la baca blog dia.
lin : aah...minah tu mmg kaya pon.humble plak tu.
me : eh...abg dia hensem giler la. hahahhah
lin : aah..ala...abg dia tu satu skolah ngan aku la weih.
me : ooo.. ye ke??? best je kan family dia. mak pak kaya raya. bf dia pon kaya gak.
lin : eh...abg dia pon couple ngan minah kaya gak.
me : laa...ye ke? sape awek abg dia tu??
lin: awek abg dia pon femes gak. jap nk ingt nama awek dia..haaa ****A ****A
me : gosh!!! tu ke awek dia???
lin : aah. ko kenal ke???
me : kenal pon kt blog gak. sebenarnye....awek dia tu member matrik kepada member aku kat ftsm dulu. hahaha..kecik tul la dunia ni.
lin : tu la...abg dia la best. da la ader adik yg femes. awek pon femes gak.
me: oh...tu la kan. tak sangka plak...bf si ****A ****A tu adalah abg ****N *****A.
lin : tu la..masa kt skolah dulu, abg dia main basket ball. dia femes disbbkn kasut dia. kan dia anak org kaya. pergh...mmg kasut dia sgt cool ok. kalo tgk game, mesti tgk kasut dia DULU, then baru tgk muka dia. muehehehe....
me : eh..mamat tu jadi ape skang ni?
lin : engineer kot. mamat tu dulu UTP.
me : aah...tu pasal dia leh kenal ngan awek dia tu.


haaa...punya la panjang lebar kami dok huraikan kisah hidup org. femes betul la...disebabkn blog sahaja. pastu, bersangkut paut la plak kan. mmg kecik betui la dunia ni. keh2.



nah....pic cake yg berjaya melelehkan air liur org ramai. keh2.








Friday, March 25, 2011

Kenangan amik result spm

السلام عليكم

Kejadian ni berlaku 6 tahun yang lepas. hihi...tahun 2005.
Sebenarnya, i tak pegi amik pon result spm. My mom and 2nd brother yg pegi amik.
Pada hari result spm kuar tu, i ader ujian memandu dgn jpj.
Drive test kt Juru, penang. dekat2 situ la....manakala...skolah i jauh nun di pertengahan negeri Perak.

Kalo ikutkan hati....hari kedua i pegi amik pon tak kisah. Tp, my mom and brother tersangatlah teruja nak tolong pegi amik kan.
I da merayu2 kat my mom, tak bagi dia pergi.
Salah satu puncanya, sbb i masih ader hutang ngan pihak skolah. muehehe...
malu la i kan.....lepas tu..kesian kt my mom..akan malu sama. anak dia ni meninggalkn hutang plak kat skolah.
TAPI, mcm mana i bg alasan pon, my mom tetap berdegil nk pegi amik result. kihkih...pasrah je la anak dia ni.

As my mom promise, dia tak mo bg tau my result on the spot. kiranya dia nk buat surprise kt i.
i ok je...masa tu x berapa nk ader perasaan sgt. lg pon...i tak fikir sgt pasal result spm. i tak target dpt berapa pon utk spm.

Hari kejadian tu....i berdebar la sket kan. da la ngan nak test jpj, ngan nk tggu result spm lg. Hari tu, ader gak beberapa org yg amik test ngan i tgh tggu result spm. sambil tggu turn nk amik test, i pon sebok dok bersms ngan kawan2 kt skolah. 1st result yg i dpt tahu, adalah my rumet. dia dpt 8A. bukan main suke dia. mmg da dijangka kan da....ye la..minah tu dasyat wo. makan, tido , minum sume berkepit ngan buku je. buku jadi bantal dia....jadi selimut dia. bila dia terjaga je..trus dia amik pen/higlighter...trus continue ape yg dia buat before dia terlelap. kadang2 tu...sbb dia tertido sambil pegang pen/highlighter kan.....abis dia dok higlight bantal, cadar..or muka dia skali!! I sangat kagum ok ngan dia!!!! masa dia sms bgtau result dia tu...i trus jadi down sekejap. ye la...budak sehebat mcm dia pon...dpt 8A je...apetah lg i yg tak serajin dia kan???

Seingat i....i kena amik ujian memandu kt jalanraya dulu. Pakcik jpj tu bley bantai tidoq ok kat sebelah i! hampeh sungguh. kalo i langgar lampu merah sekali pon, confirm dia bg lulus gak. keh2. masa da nk tgh hari...lebih kurang dlm kul 11, i tgh tunggu turn utk amik ujian parking/bukit etc sume tu la. that time, my dad call my phone. dia sangat berkobar2 ok nk bgtau result i. ngeh2. FYI, abah i tak ikut skali mak and abg i. So, dia pon bgtau la i dpt bape kan. so, no more surprise. ngeh2.

Ape2 pon...syukur Alhamdulillah. not bad...setanding ngan my rumet. keh3.
Overall...terima kasih sgt kat my mom and abg i...yg sanggup pegi ke skolah lama i tu. bukan nye dekat ok...perjalanan dlm 3jam lebih!! Lepas tu, odw balik...siap singgah kt ipoh, belikan i borang JPA. sob..sob *tak mo ingat kisah borang JPA...buatkn i sedey je..*

Da selesai sume, malam tu, my mom cerita balik. Rupanya...ramai lg kawan2 i yg ada hutang ngan sekolah. kiranya..bukan i sorang je la kan? hihi...tak de la malu sgt my mom, sbb anak dara ni berhutang ngan pihak skolah. hikhik.

haha...tu je la kisah result spm i. Sebagai habuan, i dpt duit dari abah i. dia janji...dia akan bg rm100 bagi setiap A. keesokkan hari nya..dpt duit cash kot. tah la...tak berapa nak ingat plak part tu. yang pastinya...duit tu sudah pasti di simpan kemas oleh my mom. ngee.. :D
mak and abang2 i pon ader bg duit gak. tp x ingat berapa.

kesimpulannye, happy sgt2...result ok, drive test pon lepas! lega sgt. double celebration for me. ngeee.. :)





Thursday, March 17, 2011

Kembali bersiaran

huhu...blog ni terpaksa di private kn sementara sebelum ni..
untuk tujuan audit.
sume da selesai...harap2 x de ape yg terlepas.
kalo ader...hmmm...bley mengundang masalah ni...