Monday, March 28, 2011

Macam mana nak buat cupcake??

Selalu juga dapat pertanyaan mcm ni. Dan jawapan typical yg i bg adalah
~alah...senang je. ko amik je mana2 resepi cake...pastu ko bakar je dalam cup. jadi la cupcake!

haa...betapa bengapnye i kan. hihi...da tentunya sume org pon tau kalo mcm tu.

Yang sebenarnye...diorg nk tanya mcm mana nak buat frosting atau hiasan atas cupcake tu..atau ader gak org panggil icing, coating. cuba la kalo diorg tanya kat i mcm mana nk buat frosting cupcake tu, confirm i tak akan bg jawapan noob seperti diatas. ye la...bukannye sume org tau...yg hiasan cupcake tu di panggil FROSTING. dulu masa i mula2 pon noob gak. hihihi

so, mari kita belajar cara2 nak buat frosting ye. *peringatan, mungkin entry ni boleh buatkn anda bosan...sbb pjg kot.*

Frosting ni...ada mcm2 jenis. tapi kalo kat kedai
kek dulu2...depa just guna butter dan icing sugar sahaja. pukul gula dan butter lama2....sampai kembang. lepas tu, buh la pewarna kegemaran..then depa pon sapu kat atas kek! then...lepas 2-3 hari makan, mula la sakit perut, muntah2..cirit birit.. kihkih.

Skang ni da maju....ada berjenis2 la gak. nk yg keras, yg lembut, cair sume ade. hikhik. I akan senaraikn beberapa jenis frosting yg i gemari.



'Perfectly Chocolate' Chocolate Frosting.
dicedok dari sumber disini

bahan2:
1/2 cup butter
2/3 cup serbuk koko
3 cup gula icing
1/3 cup susu segar
1 tsp vanilla extract

Cairkan butter atas api kecil, masukkan serbuk koko. kaco sehingga larut. alihkan dari api...masukkan dalam bekas besar skit. sediakan mixer. masukkan gula icing skit2...sambil pukul dengan mixer. selang selikan ngan susu. pukul sampai sebati.

*frosting jenis ni x berapa nk kembang. just cukup2 bley sapu atas cupcake. kalo nak piping,tak digalakkan sgt. tp mmg super duper sedap. penah buat sekali je frosting ni seumur hidup i. mmg suke sgt la. rasa dia lain dr yg lain.



Swiss Meringue Buttercream (SMBC)
diadaptasi dari sini. siap ader tutorial lg!

Bahan2:
4 biji telur putih
1 1/4 cup sugar
1 cup butter
2 tsp vanilla ekstrak


campurkan putih telur dan gula dalam bekas tahan panas. panas kan dengan kaedah double boiler. kaco telur putih tu smpai gula sume larut dlm putih telur. alih kan kedalam bekas mixer. pukul dgn mixer smpai berbuih dan gebu. lebih kurang 7 min. Then, masukkan butter sedikit demi sedikit. pukul laju2...smpai frosting jadi thick. then..bley la letak ape2 perisa...ataupon pewarna.

*frosting jenis ni..bley piping dan tahan lama. lebih sedap drpd buttercream biasa. recipe diatas ni adalah basic. untuk variety..bley search kat link yg i bagi tu.


picture credit to here.


Chocolate glaze / Chocolate Ganache
ader macam2 variasi.
1st dari sini
2nd dari sini
3rd, resepi sendiri

bahan2:
mengikut resepi pertama
1 cup coklat masakan (cincang kecik2)
1/4 cup butter
1 1/2 tbs corn syrup/golden syrup
1/4 tsp vanilla extract


campurkan kesemua bahan, dan cairkan dgn teknik double boiler.


picture dari blog howtoeatacupcake



bahan2:
mengikut resepi kedua
35gm serbuk koko
50gm gula icing
150gm whipping cream
80gm coklat masakan
30gm butter


campurkan kesemua bahan, dan cairkan dgn teknik double boiler.


*resepi ni mmg da bnyk kali buat...sbb mmg slalu sgt buat choc cheese cake ni.




Bahan2:
resepi sendiri.
1 cwn coklat masakan yg dicincang halus.
50gm non diary whipping cream.


panaskan whipping cream di atas api sehingga mendidih. kemudian....tuang sedikit demi sedikit kedalam coklat masakan. kacau hingga sebati. ikut tahap kepekatan yg diingini.

*i lagi suka guna resepi sendiri...sbb sng i nak kawal tahap kecairan coklat ni. kalo nak coklat lebih bersinar, bley tambah butter skit, atau pengilat coklat (lebih kurang butter gak, bley beli kat bakery supplier.)
*guna non diary whipping cream lebih menjimatkan. sbb murah, dan bley disimpan dlm tempat beku.


coklat glaze resepi sendiri.
ni yg i slalu beli kat kajang. 1liter baru rm8.70
kalo diary whip cream mau rm15 kalo kat kedai bakeri. supermarket biasa dlm rm18 kot


Fondant
(selalu utk wedding cake yg keras2 tu. bley beli readymade kt kedai...confirm mahal giler..atau bley je ikut resepi ni. di cedok dari sini)

bahan2:
1 tbs + 2tsp gelatin
1/4 cup air
1/2 cup glucose
2 tbs shortening (lebih kurang mcm marjerin, tp warna putih. cari kat bhgn buat kek, mesti jumpa!)
1 tbs glycerin
8 cup icing sugar
pewarna dan perisa yg di ingini.

campurkan air dan gelatin, kemudian..panaskn secara double boiler. smpai sume gelatin larut.
masukkan glucose. kemuan shortening..kemudian alih dari api.
masukkan glycerin, perisa dan pewarna.
biarkan sehingga suam2. kemudian..Tuangkan larutan gelatin di dalam 4 cwn gula.kacau hingga sebati. kemuadian bley uli....tambah baki gula...uli sehingga fondant tak melekat di tangan.

*fyi, i blom pernah cuba lg. hihi...sbb blom ader keinginan lg nk buat big eksperimen mcm ni. kalo nk lebih faham...bley rujuk kat link yg i bg tu.

ni la dia yg di panggil fondant. cantik kan??
picture credit to google

bahan2 utk buat fondant. pegi dekat mana2 kedai bakeri..mesti jumpa.
gambar diambil dr link yg i bg.


Blueberry glaze
resepi sendiri jer ni..

1 tin blueberry in syrup
air perahan lemon
gula
tepung jagung

panaskan blueberry didalam pan. masukkn sedikit air perahan lemon. gula mengikut tahap kemanisan yg di ingini. utk memekatkn glaze, bley masukkan tepung jagung skit. atau utk lebih pejal, cumpurkan dgn skit gelatin.

*kalo nak guna buah blueberry fresh pon bley. just panaskan buah blueberry dengan gula. tambah skit je air...bley juga kalo nk ganti ngan buah lain, mcm strawberry.


koleksi peribadi. dulu selalu sgt buat cotton cheese cake.
pastu letak blueberry glaze ni. mmg marvelous la.


ni rupa blueberry dlm tin.
1 tin berharga bawah rm10 kot.

Ok, sekian saja kelas masak2 hari ni.
sebenarnya ada bnyk lg frosting atau topping utk cupcake ni.
ader resepi caramel, cream cheese frosting. mcm2 lg la...tp penat da nk menaip.
kalo nak gak...nnt i buat entry baru.

Glossary.
~eceh...siap ader glossary bagai.

tbs - table spoon / sudu besar
tsp - teaspoon / sudu kecil
*jgn guna sudu besar yg korg dok suap nasi tu sume. ni kena guna standard measuring cup and spoon..bley rujuk sini. kat supermarket ader jual..murah je...x smpai rm5 pon

Piping....err..x reti nk terjemahkan. kan slalu g beli kek kat kedai kek, diorg akan tulis nama kita atas kek tu, tu la di pggil piping. refer je la kat sini.
Kaedah double boiler bley refer kat sini
Kebaikan non dairy whip bley refer kat sini
Tips berkaitan non dairy whip cream klik sini

Kalo korang perasan, i bnyk refer kt blog howtoeatacupcake tu. tuan blog tu nama Cassey...dok kt US. now ni dia da ader bakery sendiri ok! sgt jeles. rasanya dia muda setahun dari i. mmg dari dulu lg i follow blog dia...sbb blog dia bnyk sgt gambar dan dia mmg pengkritik yg sgt ikhlas. mmg syok la baca blog dia. bnyk sgt info. dan i pon da try bnyk resepi dr blog dia.





1 comment:

The Girl said...

dulu mse keje kuantan aku rjen gila baking..siap beli sekotak cup tuk cupcakes.heh.
mmg teringin nk buat fondant tu..mse tu byk mse leh try n error baking ni..skang tak smpt dah.haha..
tp mmg mahal gak..sebotol kecik fondat ready made tu dkt 40rm rsenye..