Thursday, January 19, 2012

Kari Kambing Mutan (guna serbuk kari ikan)

Muehehehe bukan main panjang lg tajuk hari ni..
Tak sabar nk update resepi ni.
Bukannye ape...takut luper je. Yer ar...resepi eksperimen cmpak2 je ni. Kira utk trial and error la ni.

Let me clear things up...I tak penah seumur hidup masak kari kambing. Mahupon ayam atau daging. Selalu haiwan yg I masak adalah kari ikan semata2. So, that's mean..I tak bnyk pendedahan psl penyediaan kari kambing...even tak penah belajar or tgk my mom masak kari selain dr kari ikan. I even don't know how the best taste of kari kambing. Ape yg I tahu...kari kambing yg I suka...haruslah pekat, melt to the bone, and have a lot of kentang. Huhu.

Oleh kerana hari tu tak bw rempah kari daging babas dr msia...so, mmg bertangguh la juga projek nk masak kari kambing, walhal da lama giler kambing tu terperam dlm freezer. Tetiba je smlm mmg dpt hidayah la kan. Lantak ah...ape2 jadi pon...tetap juga guna rempah kari ikan...

Gosh.. Why I'm so fuss about rempah kari ikan or daging sume ni? Hahah..biasa la tu...sbb google resepi je..mesti nak kena guna rempah kari daging sokmo je kan. Takut la gak nk guna rempah kari ikan..mana la tau..kang kambing I tu bley bermutasi bertukar jd ikan camno? Hahahhaha.

Ok2 here its goes resepi Kari Kambing Melt to the bone. (500gm kambing)

Bahan utk menumis:
2 sudu Halba campur, sebatang kulit kayu manis, 4bj buah pelaga, 2kuntum bunga lawang, setangkai daun kari.
Ditumis bersama bahan yg blender : 1labu bwg besr, sebiji tomato, 3ulas bwg putih, 2inci halia, 2 sudu ketumbar, 1 sudu jintan putih.

Tumis sume bahan dlm minyak panas smpai bau wangi and naik minyak. Then masukkn 2 sudu cili boh. Ikut kepedasan masing. Then letak garam. Biarkn smpai cili tu masak kejap...smpai naik minyak.

Bancuh 1 paket rempah kari ikan dgn sedikit santan. Lepas tu..bley campak masuk dlm periuk. Masak sampai rempah kari tu masak. Mcm biasa la..kalo da nmpl naik minyak tu..kira da masak la tu rempah kari tu.

Then, leh campak sume daging kambing dalam periuk. Sebatikan dgn rempah kari tu sume. Guna api kecik...tutup periuk dgn tudung periuk, jgn nk guna tudung saji plak. Sekali sekala kena buka tudung periuk tu..kena slalu kaco..takut hangit. Kalo rempah kering sgt..bley la tambah santan. Tak pyh letak bnyk2 santan sgt ah...1cwn pon da cukup. Masak lama2 skit...sejam pon bley...utk dptkn melt to the bone punye kambing. Kalo kering lg..bley tmbah air...

Agak2 daging kambing da lembut...leh masukkn kentang suke ati nk bnyk mana. Biar smpai lembut..leh tutup api. Ngeee...insyaAllah ar jadi...takde nye la kambing tu nk bertukar rupa jadi ikan. Rasa tetap umph.

Nyum2..dpt mkn ngan roti canai garing....homemade plak tu roti canai tu...mmg sedap gilersss..

1 comment:

atnur @ Iza said...

kari kambing, ayam, daging & ikan semuanya lebih kurg je cara masak dia. pastu mmg ikut taste masing². ada yg tumis dulu rempah. ada yg goreng dulu bhn utama. ada yg main campak je semua skali dlm periuk or kuali & biar masak perlahan or api kuat. ada yg kuah pekat, ada yg kering mcm rendang or basah². mcm² style org masak kari kambing, daging or ayam nie. yg penting tukang nak mkn tu iaitu kita. hehe!

saya pun suka kari yg kuah pekat + kentang byk². kalo campur tomato dgn terung skali pun saya suka jugak. kalo kambing & daging suka yg lembut². kalo ayam asalkan x tertanggal tulang dr isi, pun saya suka. :D