Monday, May 25, 2009

Server oh Server

Today da start MCITP-Server Admin also known as Microsoft Certified IT Professional in Server Administrator. Bahasa yg plg simple, i attend kursus profesional kt UKM terchenta ni. Tiap2 ari class kul 9-5ptg ok! Isnin sampai sabtu! 25Mei-30Jun. sngt dasyat... rasa nak nangis kuar air mata darah da ni.


Sebab musabab yg rasa nk nangis and pengsan ni:
-ader 14 topic yg nk kena cover dlm masa 5 hari, then ada exam! every topic tu sumenye ader sub2 topic yg sgt bnyk!
-bnyk giler term2 baru and logic and link nak kena ingt!! huhu...
-otak i ni da penat...x leh menerima 8 jam ilmu nonstop!
-our trainer, Mr Ivan da jadi mcm robot... hmm..langsung x reti nk nonstop! bla..bla..blaa

Sebab musabab i pilih Server Admin instead of Web Developer:
-rasa cam best je blajar psl server ni, sbb masa practical dulu, i mmg jadi Server Analyst. huhu
-dulu masa practical, rasa senang je monitor server. best plak tu, mcm main kete remote control tu..siap leh monitor server yg ader kt europe!
-berangan2 senang nak keje kat Exxon (tmpt i practical dulu) bila da ader sijil server admin ni

Sebab musabab berlakunya conflict dalaman:
-bila da blajar td...rasa susah giler...sbb sume benda kena buat dlm server tu!
-dulu kt Exxon bley la...buat yg senang2 je....yg part2 susah tu, jeling dari jauh je
-ader sampai 3-4 exam kot! belajar 5 hari, exam satu hari. x ke giler tuh. rasa mcm benda yg sepatutnya blajar 2 tahun, dipendekkn jadi 5 minggu je. huhu..leh pendek umur gak nih.
-da la td..asyik ngantok ajer...da ptg2 tu, bknnye x paham ape yg diajar, tp da mmg sendiri yang x nak paham.

Kesimpulan
Terpaksa la habiskn juga kursus ni..sbb da ditaja weih...kerajaan da baik hati support...kursus ni bukan nye murah plak tu....dlm 10+k sorg. So, BERSYUKUR la..instead of merungut and mengeluh sepanjang masa!

Game Strategy
-Esok kena bawa bekal pisang montel bnyk2 untuk sumber potasium special for my brain! baru la otak i leh menerima ilmu selama 8jam nonstop! :)





2 comments:

marts said...

patut la senyap sunyi blog ni lama.

cert tu laku tau. Jgn sia2kan.

nOllY dOllY said...

Marts : certs tu mmg laku, tp cam nak pecah gk otak ni masa blajar.