Monday, August 2, 2010

Bantal

Dulu penah kan dok kecoh pasal sejadah duduk? Hari ni..kat bilik I ade bantal duduk plak. Hihi..sbnrnye saja di posingkn begitu. Utk menunjukkan betapa lembiknye bantal yg I guna skang ni.

Rasanya da hampir 6 tahun da I guna bantal ni..patut la pon. Bantal ni beerhijrah bersama2 I since I masuk matrix di asasi UM. Lepas tu..bantal2 ni da x penah berpeluang utk blk ke kg dan serviskn diri. This is 100% pure kekabu. My mom yg buatkn. my mom suruh I bw blk bantal2 I, so dia bley isikn blk kekabu bg penuh, tp masalahnye..mcm mana nk bw bantal 2 ketul ni naik ketapi or bus? Malunye. Hikhikhik

X ape la..nanti kalo ada kesempatan, maybe nk culik seketul bantal gomok dr kg..bw blk ke kl. Dan I sendiri akan mengoperasikn logistic pindahkn kekabu. Huhu.

FYI, kt kg I disebelah peneng tu, ade la dlm 2-3 pokok kekabu. Slalunya buah kekabu ni masak dlm awal tahun..Jan-Feb. Setiap awal tahun, my mom mesti suruh abg2 I blk kg..sbb nk pegi kutip kekabu. Susah jugak la..sbb nk kena'kait' buah kekabu tu. Pokok dia agak tggi. So, kena guna galah yg pnjg utk jolok buah kekabu tu smpai jatuh. Then..kena kutip plak buah kekabu yg berselerak atas tanah.

Kalo pegi buat aktiviti ni, kira dpt bonus..sbb bley excercise kuarkn peluh. For me lg la extra excercise, sbb surely I akan berperang dan berlumba bersama2 pacat kt sana (kalo hujan, tanah lembab..confirm ada pacat ok!!!!!)

Bila kekabu da di bw blk...my mom selaku suri rumah sepenuh masa, akan meluangkan masa2 yg dia ader utk mengerjakan kekabu mentah tu. Kena kuarkn isi kekabu dr kulitnya, buang pulur dan biji.. Then jemur kekabu kt tgh panas..utk extra flavor. Hihi..utk bg kekabu tu cukup kembang dan gebu. Hahaha..pepandai je aku ni.

Ok lah..tu je kot nk citer pasal kekabu. Sygnye x de gambar...kalo x, bley tayang kt sini bg hampa tgk. Kalo x tau mcm mana bentuk kekabu tu, pegi la google sendiri! Bai!

Ps: 'kait' <----- paham x ni maksud dia apa? kalo x paham, pi bukak kamus dewan edisi ke spuloh. Ada kot.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

6 comments:

smallkucing said...

Thanks for voting :D

LOL...aku ni jakun betul la. Baru 3-4 tahun ni baru tau bentuk rupa buah kekabu. Fuiyoh..tinggi betul pokok kekabu.

Tabik to your mother who takes the time to make the bantal :D

DedOllY said...

ah..mamarazzi...thanks for stopping by.

malu nye...u baca blog i. hahaha

btw, i'm big fan of ur blog and also ur son! :D

mas airlines pillow said...

alamak....sebijik macam bantal adik saya yg saya dah hilangkan tu....tgh cari bantal kat internet.....terjumpa blog u nih....isi kekabu hancur ek?

Nolly Dolly said...

aah..isi kekabu biasa. tp sbb da lama...dia jadi hancur kot dlm tu

mas airlines pillow said...

Ermm...nak cakap segan...tapi macam desperate jugak nih. Kalau saya nak beli bantal kekabu putih tu utk ganti bantal adik saya yg hilang tu bole tak? Please....tu jek adik saya tu....

Bu said...

sis tahu tak, mcm mne nk hancurkan kekabu kt dlm bantal kekabu yg kita baru beli eh? tak sedap la peluk keras keras ni, huhu.