Tuesday, August 24, 2010

Ade ape dgn Blackberry?

Wow...agak lama gak tak update.
Walaupun bley update di mana shj tak kira tempat dan waktu, tapi tetap malas nk update.

Ok la...straight to the point, mggu lepas terasa mcm bnyk masa terluang di opis.. Jadi... Aku telah menggoogle perihal pengharaman BlackBerry a.k.a BB. Maka terjumpa la pelbagai forum dan blog dan juga komen2 manusia lain... Ade yg suke...ade yg mengkondem. Hmmm...lain2 taste.

SEJARAH HENPON KU
Diri ni start pegang hp pada pertama kalinye adalah masa form 2 tahun 2001. Tu pon pegang SIL punye... (Masa tu dia awek abg aku lg) Lepas tu minta la permission kt dia...nak send satu msg kt jejaka monyet. Eh..boifren di zaman monyet dulu. Punye la excited dok try2....picit2 button tu masa taip msg... Ye la..masa tu teruja kot... X besa pegang hp...dok heran...mcm mana button number tu bley mengahasilkan huruf abc. Hehe. FYI, my family member aka mak, abah and abang2 x pakai hp masa tu. Huhu

Da naik form 4...baru dpt belek2 hp dgn sepenuhnye...tu pon..abg aku no 2 tu baru blk dr jepun...so...dia beli la hp kt sini utk kesenangan dia. Masa dia fly ke jepun blk... Dia tgglkn hp dia kat mak aku. Tp rasa nya aku x penah bwk hp ke asrama kot. Sbb seingt aku...aku just dok bergayut kt public phone tu je.

Da abis spm...masuk plak matrix kt pasum. Haaa..masa ni la baru mak aku bg bwk hp. Hp abg aku tu le. Nokia Butterfly. (Skang hp tu da jadi arwah) bila si butterfly tu rosak...abg aku belikn hp torchlight tu...

Masuk UKM pon still guna hp tochlight tu...
Bila da convo, hp tochlight tu tetap mendapingi ku....
~ada terselit...aku penah beli sony ericson...tp 2nd hand punye..pon da jadi arwah da.
Bila da start keje, masih lg tegar mggunkn hp tochlight yg satu tu....
Selepas 6 bln keje....jeng...jeng...jeng.... Trus angkat BB!!!!

SAAT PERKENALAN ngan BB a.k.a Kambing Biri-Biri Hitam.
Dulu...masa praktikal kt exxon mobil...dok jeles ngan manager kt sana tgh guna BB dlm lif. Depa tu dpt free..company yg bg. So...tgk meleleh air liur je la.. Nak beli mmg la x mampu.

Tetiba...dlm awal tahun 2010 ni, baru perasan yg BB curve 8520 ni sbnrnye murah! X smpai seribu pon! Hoho...sejak dr saat tu...hati ku..fikiran ku sume pada BB da. Mmg rasa berbaloi sgt kalo guna BB ni... Nak tau sbb ape?

KESERONOKAN dan KERIANGAN mengguna BB.
1- harganya yg murah..kalo kt celcom RM998 je... X de kontrak...sbb aku pengguna prepaid yg tegar. (Lg murah dr Iphone kan?)

2- ade BIS (blackberry internet services) utk celcom prepaid ader sehari RM2.50 atau RM1 atau 50sen jer.....

3-aku just guna yg Rm1 sehari tu.... Bley guna ym,twitter,email,opera mini utk browsing........selama 24jam sehari (mmg syok lah..dok tgkp tikus)

4-kalo guna Rm2.50 tu....utk unlimited. Leh browse sume la. Tp disbbkn kan bila browse guna Opera Mini tu, x ade penolakan kredit berlaku... Jadinye.. X pyh la nk byr Rm2.50 sehari kan? Guna singgit sehari pon da cukup. Sebulan baru rm30. Hehe...lg murah dr berokband. (TAK PAYAH SUSAH2 NAK CARI WIFI kalo nak guna Internet) hihi ~umah sewa aku x de wifi@streamyx@berokband

5- BBM? Blackberry Messenger tu? X de la best mana pon. Mmg la diorg ckp free je dok pass2 msg...tp sbnrnye...nak kena subscribe BIS juga, baru leh guna BBM ni. Mostly org mmg dok suke sgt..puja sgt bbm ni... Padahal x best pon. Sbb bnyk kawan2 dan sedara mara aku x guna BB pon. So..ngan sape aku nk berBBM kan?

6-BB aku ni agak tahan lasak. Bg dia pakai baju silikon selapis...mmg da bebaloi!. Setiap hp yg mendapingiku haruslah sihat dan kuat...sbb aku ni ganas. Setakat ni..adelah beberapa kali BB aku ni jatuh tergolek dog. Plg x bley blah...jatuh kat atas highway! Masa tu tgh merempit baik punya... Smbil dgr lagu kt BB ni. Letak BB atas beg pack yg ade dlm raga moto. Sekali jatuh tergolek la!!! Apa lg, stop tepi jln....berlari2 anak kebelakang smbil berdoa dan berserah. Fuh..nasib baik x digilis oleh kete2, lori2 lain. Pjg lg umur dia.
-masa nk buka kunci umah pon BB aku jatuh.
-masa nk turun tgga pon BB aku jatuh tergolek...
-masa berjalan2 tepi longkang pon BB aku jatuh tergolek2. Nasib baik x masuk dlm longkang tu.

7- bila da ade BB ni..hidup aku x de la bosan da. Da x de teringt2 internet kt umah kjg tu. Da x de aku nk tergedik2 beli broadband lg. Broadband lg mahai dr BB aku ni tau!

8- hidup ku makin ceria bersma BB. Segala update hanya di hujung jari.

Da la kot... Da panjang melebar aku dok bg huraian. Mmg aku syg bangat la ngan kambeng hitam ni!!!!
Lebiu so much si Kambeng!!

Ps: mcm mana ngan Iphone ye? Ade org addicted bila guna Iphone. Mcm aku ni...mmg x berkenan ngan iphone... Sbb touch screen. Da la tangan aku ni basah dan lembab spjg hari...rasa mcm x sesuai je nk pkai Iphone tu. Kang nanti..kebasahan skrin Iphone.. (Lg pon...Iphone mcm mahal sgt...x berbaloi kot nk membazir smpai mcm tu skali) guna BB sudah...sesuai utk org pertengahan mcm aku ni. Sekian wasalam.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

6 comments:

The Girl said...

satu point aku tak suke BB adalah kerana kiped yg banyak sgt! haha.jari jemari aku kan gedabak..pyh ouh nk tekan kiped tu.haha...

DedOllY said...

haha...betul2. tp ok je kalo da lama2. hihi

Hana' Yusuff said...

Salam Nelly..
haa.. akak sukaa entry ni. mmg tgh plan nak beli bb tp belum start survey. update blog pun senang eh.sblm ni guna yg biasa2 je.. tp rasa mcm nak bertukar angin:) nnt la nak kena pi celcom tanya.thanks

DedOllY said...

wslm kak.
Update blog guna email, hantar dr BB je. mmg sng...leh update kat2 mana2 saje...x yah susah nk cari wifi. aselkan ader line tepon..da leh update da... hihi

Hana' Yusuff said...

salam nolly.
akak nak tanya sikit pasal bb ni. kebetulan ptg td akak terbaca kat iklan tesco ada offer bb curve hari ni dan esok Rm 799. so akak pun baru balik dari jusco bukit tinggi klang (gi celcom cube tu) tp dorang mcm tak reti nak jawab je. tak byk info.

kalau akak beli bb tu kat tesco, boleh ke apply yg RM 1 sehari tu? kat bukit tinggi tu kata hanya utk msger.. tp nolly tulis boleh utk fb, twitter dan mini opera. apply lain ke? akak mmg pakai celcom skrg.

harapnya boleh tolong bg info ye.

kak Hana
(akak nak hantar ni kat fb tp dah click send byk kali tak dapat)

DedOllY said...

bley kak... jgn risau. yg RM1 sehari tu, mmg sume application dlm bb leh guna (mcm FB aplication utk bb, ym, twitter, and mcm2 lg)....kecuali browsing guna bb browser jer x leh guna...tp so far..kalo browsing guna opera mini, mmg x kena tolak kredit pon. akak guna celcom prepaid ke line?

lg satu kak, harga rm799 tu, beli cash ye? nnt da x de ape2 kontrak kan?